Feed on
Posts
Comments

Lettország július 16

Harmincnegyedik nap

Ez a tegnapi, 15.-i beszámoló. A végével kezdem, a jurmalai Vaivari kemping nagyon nem jött be, igaz az előző kempingünk Tujaban osztályon felüli volt. Katinál a pohár a kellemetlen éjfélig piáló, zajos szomszédok miatt telt be, és ha ő valakire megharagszik… . A tanulság, erről a kempingről voltak negatív hozzászólások, de közel volt Rigához, ezért próbálkoztunk. Mindenesetre Kati megírta a véleményét.

No, de nemcsak erről szólt a tegnapi nap. Kényelmesen indultunk a kempingből a 70 km-re levő Rigába. Az út kitűnő minőségű, Rigáig. Ott aztán vannak akkora kátyúk és aknafedél csapdák, egészen otthon éreztük magunkat. A főváros közelében már rengeteg araszoló kocsisort láttunk kifelé menni, mondtam is Katinak, legalább kiürül Riga, mire parkolnunk kell. Hát ez nem jött be. Jó félóra keresgélés után a GPS bevitt egy parkoló udvarba, ahova normálisan be sem tudtam volna kanyarodni, de az ár kiverte a biztosítékot, 10 euro/óra. Persze tovább mentünk és végül sikerült sokkal szebb helyen a belvárosban parkolnunk 2 euróért óránként. A történelmi belváros lenyűgözően szép, ezekről külön nem írok, a Wikipédián mindenki talál részletes leírást. Talán annyit, hogy ezeket a gyönyörű épületeket a II. világháborúban a földdel tették egyenlővé a legtöbb európai nagyvároshoz hasonlóan a kilencszázas évek végére csodálatosan felújították. Itt még egy kis személyes. Lettország a 69. ország amit meglátogattam és, ha nem lenne a ruszki háború, a hetvenedik lenne, mert Szentpétervár felé jöttünk volna. Lehet Oroszország az én életemből már kimarad.

Rigát Tallinnal összehasonlítva, a történelmi részek számomra hasonlón szépek, viszont a modern épületekben magasan Tallin vezet.

Harmincötödik nap

A mai beszámoló rövidebb lesz, mivel az előző részletes elveszett. Jól tettük, hogy átjöttünk egy sokkal kellemesebb, családias kempingbe (Balta Kapa-Plienciems), ahol végre fürödtünk is a Balti tengerben. Vacsi kis rákocskák, kalamári és rántott mozzarella rudak. Sajnos a net itt is rendszeresen szétesik.

Leave a Reply