Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/customer/www/norvikinfo.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Feed on
Posts
Comments

Nov. 29. – 74. nap
Az atlanti átkelés 15. napja.
Tegnap délután Tamás az előre megbeszélt időpontban rádiózni próbált. Sajnos nem sikerült a dolog. Valószínű, hogy az erőteljes napfolt tevékenység az ionoszférát szétveri és ez nehezíti a rádiózást. Ezt bizonyítja, hogy a megszokottnál sokkal kevesebb rádiós forgalmazást lehet észlelni a rövidhullámú frekvenciákon. Ma újra lesz próbálkozás.

Tegnap délután a szél folyamatosan változott DK-i irányba, így egyre inkább letértünk a rottáról. Vártuk milyen irányba stabilizálódik a szél. Végül, mivel a helyzet továbbra is fennállt, így felkészültünk a takváltásra. Kitettük a másik spibumot a másik oldalra és takot váltottunk. Takváltás előtt még kiszedtük a groszból a latnikat, mert a sokat változó szél (irány és erősség) nem használ nekik, se a latnik a vitorlának. A szél a későbbiek folyamán gyengült és egész éjszaka és azota is 10-15 csomós szél fúj, K-i, DK-i irányból. A szél sokszor inkább közelebb van a 10 csomóhoz. Az elmúlt pár napi erősebb szél hatására azért remélhetőleg így is sikerül majd tartanunk az egész utas átlagot, 119 tengeri mérföld. Éber kapitányunk hajnali őrsége alatt, hajó idő szerint 5.30-kor észlelte, hogy utol ért minket a Bacchia Blanca nevű 730 lábas venezuelai cargo hajó.

SAM_2406Az aktív radar reflektort így Tamás le tudta ellenőrizni, hogy valóban működik, ha megradaroznak bennünket. 12 napja ez volt az első hajó, ami látótávolságra került hozzánk. Rádión felvettük vele a kapcsolatot és jó utat kívántunk egymásnak. Péter most engedi ki a pecát. A lassabb sebességnél jobban számítunk kapásra. Most vettük csak észre, mivel a múltkor sötétben szedtük vissza a csalit, hogy a legvégéről előkével együtt hiányzik a szép színes csalihal. Ez azért azt jelzi, van esélyünk. Szép napos, felhőmentes időnk van, 27,5 fok, de az időjárás előrejelzőnk esőt jelez.
Az elmúlt 24 órában megtett távolságunk: 121 tengeri mérföld.
Barbadosig hátralevő távolság 880 tengeri mérföld.
Aktuális pozíciónk:16-50 N; 44-40W
Otthon mindenkit szeretettel üdvözlünk és ezer puszit küldünk.

One Response to “Hajónapló, 2012.11.29, Atlanti óceán”

  1. Matróz Kommandó szerint:

    A hajó neve helyesen BAHIA BLANCA, Panamai lobogó alatt hajózik, és bulk carrier.

Leave a Reply