Feed on
Posts
Comments

Pár nap híján egy év telt el, hogy a Norvik megérkezett az Adriára közel hároméves földkerülő útja után.

Hogy ez mekkora teljesítmény, ki-ki eldöntheti saját habitusa alapján, nekem egy óriási megnyugvást jelentett, hogy megvalósítottam kora gyerekkori álmom. Nem győzöm ismételni, ehhez milyen sok segítséget kaptam elsősorban a családomtól, barátaimtól és a napló olvasóitól.

Néhány összefoglaló adat az útról.

Az út két hónap híján három évig tartott és hajózásilag három szakaszra bontható. Horvátország – Új-Zéland, Új-Zéland – Dél Afrika és Dél Afrika – Horvátország. Én inkább két szakaszt különböztetek meg, az első szakaszt Martinique-ig, ahol úgy gondoltam nem elhivatott a társam a földkerülésre és az utána lévő nyolcszor hosszabb szakasz, ahol egyedül vállaltam az út minden kockázatát. A Karibon a Kis-Antillákat szinte oda-vissza és az Indiai Óceán első szakaszát a Cocos Keeling szigetekig végig hajóztam egyedül. Ezeken az utakon nagyon összebarátkoztam a Norvikkal, úgy gondolom itt váltam igazi tengerésszé.

Az út során 27 crew volt a Norvikon, gyakorlott vitorlázok és első utasok vegyesen. Ennek kezelése komoly feladat és felelősség volt, remélem senkit nem ijesztettem el. Csak egyetlen crew-t nem vennék fel újra, Igort, az orosz utazót, azt hiszem ez a naplóból is lejött. Kisebb nézeteltérések voltak másokkal is, de ezek mindig elrendeződtek. Én inkább arra emlékszem, hogy találtam sok igazi barátot, akikben 100 %-ig megbízhattam és a szó értelmét, hogy a bajtársiasság megtapasztalhattam. Itt most semmiképpen nem szeretnék neveket emlegetni, főleg nem a honfitársaimét, csak egy külföldi srácot, Bertrandt, akivel átvitorláztam kettesben a Csendes-óceánon autopilot nélkül 23 nap alatt a Marquesas szigetekre 3400 tmf-et. Erre a teljesítményre vagyok a legbüszkébb. Akik nem olvasták a részleteket, hat órás váltásban hajóztunk végig egy hangos szó nélkül, mosolyogva és jókat kajálva. Azóta van két sokkal erősebb autopilotom, a tartalékot még soha nem kellett használnom.

Mennyi mérföld, mennyi tenger, ez a naplóból lemérhető, nem csinálok statisztikákat, arról, sem, hány országban jártam, de az útlevelem szinte tele van.

Remélem még sok mérföld, tenger és ország vár rám.

TT.

skipper

SY Norvik

Leave a Reply