Feed on
Posts
Comments

Nagyon kényelmesen haladunk, a vitorlákhoz hozzá sem kell nyúlni. A bal spiboomra van a yankee kifeszítve, a jobb oldalira pedig a kisebb orrvitorla, a jib. Az egyetlen kellemetlenség, hogy a hátulról jövő hullámokban a Norvik időnként (kb. percenként), eszeveszettül billeg. Emiatt vissza fogok költözni a hátsó kabinból a szalon ágyra, itt hosszában fekszem.
Ma átállítottam a hajó időt, már régóta időszerű volt, most az otthoni idővel vagyunk szinkronban, UTC+1 óra. Így most normális időben hajnalodik és megy le a Nap.

Ebédre gulyáslevest készítettünk az előre elkészített pörköltből, szokásosan finom lett és könnyű elkészíteni. Azt hiszem, a legnagyobb rosszindulattal sem lehet az mondani, hogy a Norvikon éhezett valaki. A friss árunk viszont rendesen fogy, jó döntés volt, hogy a történelmi jelentőségén túl, friss zöldség és gyümölcs utánpótlás miatt is kikötünk Szent Ilonán. Várhatóan ápr. 01.-én érünk oda, fontolgatom, hogy a húsvétot ott töltjük. Soha nem felejtem el, két éve pont húsvét vasárnap St. Lucian egy kis halászfaluban, Laborie-ban futottam fel egy korallzátonyra. A kis incidens szerencsésen végződött, le tudtam motorral jönni, de emlékezetes maradt. Ekkor egyedül hajóztam, ami ugyan egy kényszerhelyzet volt, de utólag hálás vagyok a sorsnak, mert ez a közel négyhónapnyi karibi szóló vitorlázás tett igazán tengerésszé és adott önbizalmat a további útjaimhoz.

DSCF4466

A passzát szinte az ár-apályhoz hasonlóan változik tíz és húsz csomó között. Délutánra, estére mindig felerősödik, ezért is volt szerencsés ötlet, hogy az előző rendszerrel ellentétben most én kezdem az őrséget. A szél 20-25 csomó között fúj, nekem csak a műszerek ellenőrzése a dolgom, élvezem, ahogy a Norvik szeli a habokat. A srácok már régen alszanak, ilyenkor egyedül az enyém a hajó, ezt az érzést csak az érti talán, aki kipróbálta.

TT

Pozició:UTC:10:00. Lat.:25°42’S. Lon.:8°41’E.Megtett táv.:131tmf.

Leave a Reply