Feed on
Posts
Comments

Vasárnap reggel csupa jó hírt kaptunk Grahamtől. Elértük a trade windet, a mostani D-DNy-i szél holnapra befordul a DK-i passzátra és várhatóan stabil marad. Sajnos a Pactorral továbbra sem tudunk email-ezni a winlinken.

Az előző nap beázás nyomait tüntettük el a folyosó felső ágyról, innen mindent lepakoltam, a biciklit, a Suzuki motort, az európai üres gázpalackot, stb. Mindent megszárítottunk és megtisztítottunk.
Tegnap óta minden délben felrakok egy útpontot a térképre, most már van értelme regisztrálni a napi teljesítményt.

Délután még pár órára beindítottam a motort, mivel nagyon lecsökkent a szél és az aksiknak is jót tett egy kis töltés. Háromkor a motor leállítása után elhatároztam, hogy kiiktatom a starter aksit, ehhez le kellett másznom a bal oldali motortérbe, ami nem kis előkészületekkel jár. Először a negatív pólust szedtem le,- a Norvik nem testelt, mint egy autó, mindenhova két vezetéken fut az áram-, utána akartam a pozitívat. Ekkor vettem észre, hogy a sarukhoz csatlakozó M8-as csavar fellazult. Azonnal kapcsoltam, hogy ez okozhatta az indítási problémákat és ezen felül a szélgenerátor is emiatt mutatott érthetetlen anomáliákat.

Nagyon megörültem, hogy rátaláltam erre a hibára, a csavar meghúzásával az egész rendszer működése helyreállt.

A Norvikban több kilométer vezeték van, több ezer csavar, számtalan csatlakozó és kapcsoló, egy ilyen apróság komoly gondot okozhat.Tavaly hallottam egy francia hajóról, ahol az egész csendes-óceáni átkelésen nem volt áram egy hasonlóan fellazult csavar miatt.

A sikeres kimenetelű javítási akció után visszatértem aktuális bestselleremhez a Mediterrán nyárhoz. Kár, hogy rövidesen vége, de én nemsokára ismét részese lehetek.

TT

At 2015.03.25. 11:34 (utc) our position was 24°29.50’S 006°44.79’E Boastspeed: 4.0 Course: 305T Twd: 302T Tws: 2.4

Leave a Reply