Feed on
Posts
Comments

Korán reggel, az itt nyolc óra visszaadtam a motort, jóváírnak egy napot a következő időszakból, mivel ma nem használom.
A túravezetőm a megbeszéltnél előbb jött, még nem voltam kész, de pillanatok alatt összekaptam magam. Gyorsan kiderült, jó döntés volt hivatalos túravezetőt fogadni, mert nagyon profin szervezte meg az utat.
Először egy közeli faluban Batubulanban néztem meg agy tradicionális előadást a Barong és Keris táncot.

IMG_0008

IMG_0010

IMG_0013

IMG_0018

Először vagyok Dél-Kelet Ázsiában, teljesen lenyűgözött a látvány és a zene. Ezután Tohpati Village következett, a batik és kézi szövésről híres falu. Itt vettem meg utam során az első polót, erre előttem kézzel festették re a Barong fejet.

IMG_0028

IMG_0032

Persze vettem még ajándékokat az unokáimnak. A következő falu, Batuan a képfestőiről híres, itt se tudtam megállni, ne hozzak emléket. Következett a fa és kőfaragók régiója, itt már nagyon elhatároztam, nem veszek semmit, persze nem tartottam be, mert gyönyörű munkákat mutattak, a helyi mesterek a közönség előtt készítették, természetesen az aprólékosabban kidolgozott darabok már nem voltak olcsóak.

IMG_0034

IMG_0033

IMG_0036

Következett egy kis gasztronómiai program, egy helyi vendéglőben bali specialitást ebédeltem roston sült csirke zöldségkörettel, rizzsel csípősen fűszerezve.

IMG_0048

Szerencsére utána nem ittam kávét, mivel a következő megállónk Fűszer bemutató farm volt, itt több, mint tíz féle kávét, teát és kakaót ingyen végig lehetett kóstolni, persze az utána következő vásárlás reményében.

IMG_0049

Ehhez nekem Kati kellett volna, így nem vettem semmit, viszont a híres Luwak kávét nem hagyhattam ki. Ez egy különleges kávé, ami a feldolgozása előtt megjárja egy kis állat gyomrát, igen drága, de valóban különlegesen finom aromája van.

IMG_0050

A túra legészakibb pontja a Batur tó és a Kintamani vulkán volt.

IMG_0052

IMG_0056

Bali lakossága döntő részben hindu vallású és a most meglátogatott régió hindu központ. A templomok többségében nem kérnek belépőt, szabadon látogathatók, ki-ki önkéntesen adakozhat, viszont az öltözködési szabályok szigorúak, csak szarongban lehet bemenni, a turbánt ma már nem követelték meg, amit az útikönyvek még említenek.

 IMG_0061

IMG_0084

A négy meglátogatott templom közül nekem a Tampak Siring Temple volt a legmaradandóbb élmény, ennek jellegzetessége a sok medence, melyek közül többen megmártóznak a hívők.

IMG_0079

IMG_0074

IMG_0071

IMG_0068

Nagyon érdekesek voltak azok a kis gyümölcstermelő falvak, amiken sajnos csak átrobogtunk, itt szívesen töltöttem volna hosszabb időt.
Visszafelé Ubud volt az utolsó megállónk.

IMG_0101

IMG_0102

IMG_0103

Ubud régiós központ, nyüzsög a turistáktól. Érdekesség a rengeteg majom, nemcsak a közeli erdőben, de a városban is az utcán, a házak tetején, a parkolókban. Az útikönyv ajánlása a királyi palota nekem csalódás volt, nagyon kis rész volt látogatható, így örültem, hogy menet közben változtattam a programon és nem itt aludtam, hanem visszamentem a Norvikra. Mivel a palota látogatás ilyen rövidre sikerült elmentem a közeli piacra, ahol rövidesen magyar szó ütötte meg a fülem, találkoztam négy honfitársammal, jólesett pár szót váltani velük. Ubud mellett még megálltunk egy rövid sétára a rizsteraszoknál, melyeket rengeteg munkával alakítottak ki és a mai napig teljesen kézi erővel termelik a rizst, melyet évente háromszor aratnak.

IMG_0088

IMG_0092

Hazafelé sofőröm bemutatta 66 éves kora ellenére szeret gyorsan vezetni, minden centimétert kihasznált, de biztonságban éreztem magam. Itt egyszerűen más a vezetési stílus, de szemlátomást figyelnek egymásra, leginkább a húsz évvel ezelőtti Olaszországra emlékeztet a forgalom.
Így is öreg este lett, mire a marinába értünk, persze a naplóírás elmaradt, most próbálom pótolni.
—–

TT

One Response to “Hajónapló, 2014.08.20, Indonézia-Bali, 151-ik nap”

  1. mila szerint:

    Egyszerűen fantasztikus! Nagy élmény lehetett, ha ennyit át tudtál adni nekünk is! Köszönöm!

Leave a Reply