Feed on
Posts
Comments

Ma laza napunk volt. Reggel csaptunk egy bevásárlást, és kényelmesen megreggeliztünk. Judit nagy örömmel mondta, hogy vett sós és édes péksüteményeket is. Azt azért érdemes tudni, hogy itt kicsit mások a határok: a sósat otthon inkább kalácsnak hívnánk, az édes meg szerintem úgy készült, hogy az egy lekváros buktához 1 kilogramm cukor felét a tésztába, a másik felét meg a tetejére szórták.
Ami érdekes, hogy ma vannak a választások, és mindenkinek, aki szavazott, lilára festik a kisujja végét, ők meg büszkén mutogatják egymásnak. Próbáltunk valami zenét hallgatni a rádióban, de ott is minden a választások körül pörgött. Mivel a polgárháború nem tört ki, inkább kikapcsoltuk.

apr-14-francisquis-tamas

Dél körül áthajóztunk Francisquis-re, és hát ez is nagyon szép. (Felsőfokokat már nem merek használni.) Három sziget alkotja: egy nagyobb nyugaton, kettő kisebb keleten, mi a három sziget közötti kis öbölben vetettünk horgonyt.

 

apr-14-los-roques-siralyok-norvik

Az észak-keleti szigeten van a legnagyobb élet, valószínűleg az ott található kis evős-ivós bódénak köszönhetően. Tegnap meséltem az árfolyamok rugalmasságáról, hát igen, itt a piac törvényei 1:15 dollár-bolivár árfolyamot szültek, alkudozás nyilván nincs. Azért ők is érzik, hogy ez pofátlanság, mert borravaló nélkül is fogpasztavigyorral köszöntek el. Tanulság: ha tudunk jó árfolyamon váltani, akkor váltsunk sokat! …de a kaja nagyon finom volt, mindenki mindenféle tengeri dolgokat evett. Viszont a nagy evés-ivásnak megvannak a hátulütői is: ma bedobtam két gyomorfertőtlenítőt, és túlzás lenne azt állítani, hogy megelőző jelleggel.
Ezen a partszakaszon rengeteg a kite-os, úgy tűnik itt a szörfösök helyett ők a janik. Mivel 200 dollár lenne egy 4 órás betanítás, ezért ezt a programot kihagytuk.

apr-14-los-roques-siraly

Inkább búvárkodtunk kicsit, a tengerbe lógó mangrove erdő alatt rengeteg hal lapult, köztük egy hatalmas barrakúda. A pilot-könyv tanácsait követve kinéztünk a keleti partra is, de ott óriási a sodrás, úgyhogy végül a déli csücsök sekély vizeiben snorkeleztünk, ahol egy kis ház is van. A legjobb halak a sekély rész letörésénél voltak, a kövek alatt százával bújtak meg. Judit még egy ráját is látott, sajnos mi erről lemaradtunk. 🙁 Ami még vicces, hogy Judit talált egy hatalmas tengeri csigát, gyermeki örömmel ölelgette, majd két méterrel arrébb hevert még kettő, a többit meg már nem is számoltuk. 🙂

apr-14-francisquis-csiga

Érdekes, hogy milyen hamar megszokja az ember ezeket a csodákat, ha tonnaszám öntik a szeme elé.
Este nagy tanakodás ment, hogy hogyan tovább: aludjunk este és menjünk nappal? …de akkor szinte semmit se tudunk megnézni. Úgyhogy inkább a további éjjeli menetek mellett döntöttünk. Holnap délután kényelmesen indulunk, és megállás nélkül csapatunk Bonaire-ig – kihagyva a korábban betervezett madaras szigetet.
Zoli
—–

Poziciónk: Lat 11°57’N Lon 66°38’W

Leave a Reply