Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/norvikin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Feed on
Posts
Comments

Dec. 12. – 87. nap
Az atlanti átkelés 28. napja.
A tegnapi átkelés értékelésünkhöz szeretnénk még hozzá tenni, hogy érezzük, milyen értéke van, ha valaki másod magával és különösen, ha egyedül csinál hasonló teljesítményt vagy még inkább teljes föld kerülő túrát.
Visszatérve a túra programjához, tegnap 11 óra magasságában horgonyoztunk le Tobago Cays nemzeti parkjának Petit Bateau és a Teknős sziget közötti részén. Ugyan sok bója ki van helyezve, de a homokos fenéken biztonságosan lehet horgonyozni. Rögtön elámított bennünket a terület szépsége. Nem sokkal később el is döntöttük, hogy nem megyünk tovább a tervezett éjszakázó helyünkre, Bequia szigetére, hanem itt éjszakázunk és az egész napot itt töltjük lebzseléssel, gyönyörködéssel. Szilárd rögtön bevetette magát a vízbe és néhány tengeri csiga-kagylót hozott fel, hatalmas méretűeket megcsodálni és egy nagy méretű tengeri csillagot is. Persze vissza engedtük őket a vízbe. A látatlanban otthonról kapott tanács szerint az ilyen kagylókat nem jó megenni. Azonban később konzutáltunk a helyiekkel akik mondták, hogy meg lehet enni ezeket a kagylókat. Gyors kajálás után átmentünk dinghy-vel a Teknős szigetre. Azt nem mondtuk, de itt az ideje, hogy a dinghy motorja már régóta rendetlenkedik, kattog. Vártuk meddig bírja. A kis szigetre végül átértünk és bejártuk a szigetet. Gyönyörű kaktuszok, agavék és megannyi más trópusi növény. Láttunk leguánokat is. Fantasztikus színárnyalatok összessége, gyönyörű, különböző zöldben ragyogó növények a vulkanikus barna talajon, míg a távolban a növények között megcsillan a tenger türkiz kék és mély kék színe. Nem beszélve a fehér homokról és pálmafákról amik tovább színesítik a látványt. A sziget körbejárása után Szilárd elment a vízbe teknősöket nézni. Látott is legalább 3-at. Elég nagyok voltak, kb. 40-50 cm átmérőjűek.
A többiek addig a sziget fehér homokos földnyelvén sétáltak és figyelték, ahogy a két oldalról jövő hullámok összecsapnak. Ottó úszott is egyet. Körbe mindenfelé homokos szigetek, gyönyörű fehér homokos, pálmafás strandokkal.
A szigetről a hajóhoz visszafelé a dinghy motorja végképp megadta magát. Lapátolnunk kellett, ami az erős szélben és áramlásban meglehetősen kemény volt. Nehéz volt nagyon az irányt tartani. A végén teljesen szembe kellett menni a széllel és áramlással, ami nem is sikerült. Szilárd erre kiugrott a csónakból, hogy majd húzza, ráadásul 3 fővel már eleve könnyebb volt az evezés. Végül hajót értünk. Még tervben volt, hogy átmegyünk Petit Bateau szigetére ahol a sziget túl oldalán levő szűk öblöt is megnéztük volna. A dinghy állapota miatt erre nem került sor. Szilárd viszont nem bírta ki, hogy ne nézze meg és átúszott a kb. 400 m-re levő szigetre. Körbejárta és visszajött. Visszafelé egy nagyon szép korallos részt látott tele mindenféle színes halakkal. A sziget túloldalán a strandon komolyabb életet, sok strandolót látott. Ide hozták ki a nagy óceánjáróról is a turistákat. A helyiek estére BBQ-val készültek, de nagyon drágán. Javasolta menjünk át oda horgonyozni. Végül átmentünk, a part közelebb volt sokkal, de nem használtuk ki. Mikor Szilárd lement megnézni, hogy a horgony megfelelően beásta e magát a homokba két ráját látott. Anyát és gyerekét. Az anya közel 1 méter átmérőjű, míg a kicsi majdnem a fele méretű volt.
Estére Ottó ismét, a kapitány kedvencét, krumplifőzeléket csinált sült virslivel. Mindenki 2 tányérral evett.
Este még közösen megnéztük az elmúlt napokban készült fényképeket felidézve a szép emlékeket.
Viszonylag korán elmentünk aludni, mert korai indulást terveztünk. 12-én estére Wallilabou-ba kell érkeznünk. Vagy itt, vagy útközben Bequia-n ki kell jelentkeznünk a St. Vincent-i térségből. Fél 6-os kelést terveztünk. Ez végül meg is történt és gyors tejberizs reggeli és apró rendrakás, készülődés után 6.45-kor nekivágtunk a kb. 37 mérföldes útnak, ami szembeszéllel vagy jobb esetben éles menetben nem egyszerű, sokáig is tarthat.
Az időjárás trópusi. Meleg, magas páratartalom, erős szél, naponta 4-5 alkalommal rövid eső, szivárványok.
Az elmúlt 24 órában megtett távolságunk: 15 tengeri mérföld.
Aktuális pozíciónk: 12-42N; 61-21W
Otthon mindenkit szeretettel üdvözlünk, és ezer puszit küldünk.

Leave a Reply