Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/norvikin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Feed on
Posts
Comments

Szeretettel várom az érdeklődőket egy kis ünnepségre július 12-én, vasárnap délután 14 és 16 óra között a pulai ACI Marinában, a parton.

A Norvik ezzel befejezi 3 éves földkerülő útját!

A kikötő címe:

ACI Marina Pula
Riva 1
52100 Pula

Horvátország

Feleségem (tel: +36 20 925 2825) vasárnap reggel indul, vele is jöhettek, másnap visszafelé autóban egy hely biztosított.  

Tamás

A hajnali 4 órás erősödés kitartott 1/2 9-ig, amikor is elérkeztünk a csizma sarkához letett waypoint-hoz, Santa Maria Leuca közelében. Itt már érvényesült az Adriáról kiömlő szél hatása és még jobban el kellett volna fordulni a rottától. E helyett inkább a takk váltás mellett döntöttem, így egyenesen a Santa Luca világítótornya felé hajóztunk. A reggel 8-kor letöltött grib alapján érdemes a csizma mentén, viszonylag a part közelben menni felfele. Már az Adrián vagyunk (eddig a Ion tengeren voltunk), jövünk, egyre jobban itthon vagyunk. Ezzel a takk váltással tulajdonképpen megkezdtük a közeledést a parthoz. Fura érzés. A biztonságérzetem egyre csökkent, ahogy a part fele közeledtünk. Itt az óceán/tenger közepén tökéletes biztonságban vagyunk, a part közelében egy csomó veszély leselkedik ránk (zátonyok, halászok, halász bóják, szemét, össze-vissza szél, ha pl. itt csavarodik a kihajtásra valami és sodródunk a part felé, stb.) A takk váltás közben jött fel Tamás és ő is ugyanezt mondta, amikor látta, hogy közeledünk a parthoz.

Sajnos a csizma sarkának megkerülése nem hozott kedvező változást, sőt! Totál szembe szelet kaptunk. 12 csomó feletti értékkel. A motor 1750-n pörög (ez a maximum, amikor még nem kavitál a csiga, és itt a teteje a sebesség/fogyasztás aránynak), átlagsebességünk 4 csomó. Még szerencse, hogy nincs mellé hullámzás, így tudunk szembe motorozni. Sajnos ez maradt egészen estig. Közben pihentünk, beszélgettünk, strandoltunk, és természetesen a séf jóvoltából finomakat ettünk. Ebédre a krumplifőzelék maradék csusszant le tükörtojással. (Én ebből nem kaptam, :(, nem jutott.) vacsorára csirke volt sült krumplival és salátával. Tamás sült krumplija nagyon jól sikerült.

Tegnap is volt egy találkánk a parti őrséggel és ma is. Egyenesen a hajó fele jönnek, majd amikor kb. 0,5 mérföld közel érnek, megfordulnak és tovább állnak. Gondolom, a menekült szállító hajókat keresik. Nekünk van AIS-unk, ami azért nagy előny ilyen szempontból is. Itt a Földközi tengeren ez volt a negyedik találkozásunk a parti őrséggel, és egyszer sem jöttek közelebb a hajóhoz, egyszer sem ellenőrizték közvetlenül.

Volt még egy kapásunk a horgász készséggel, de ezúttal egy nejlon zacskót sikerült csak kifogni. Nem is baj! Annyi kaja van a hajón, hogy legalább 2 hétig vastagon elélünk rajta.

Békésen és vitorlázás mentesen telt a délután és az este is. Nagy történése a navigációnknak, hogy elszakadtunk az olasz partoktól, a következő waypoint már Caftat kikötője, ahova holnap este érkezünk várhatóan. Itt remélhetőleg, el tudjuk intézni a még szükséges papírokat a horvátországi tartózkodáshoz.

Amióta bejöttünk az Adriára, különös érzés van bennem. Mostanra megfejtettem. Leszűkült a tér és ezzel együtt (vagy fordítva) leszűkült az idő is. Egy napon belül harmadik waypoint, ismét órákban, percekben gondolkodunk és valahogy olyan szűk a tér, nincs hely navigálni és variálni, kitalálni egy optimális útvonalat a szélhez képest. Ezek a biztos jelei a beszűkülésnek. Vége a tengeri hajózásnak, vége a végtelen érintéseinek. Ugyanakkor már nagyon várom a megérkezést azokhoz, akikkel lélekben tudtam csak együtt lenni eddig. Nincs tehát rossz kedvem a végtelen elmúlása miatt, sőt! Olyan élményekben és érzésekben (!) volt részem, amit még jó darabig lehet csócsálgatni, élvezni.

Józsinak ez úton is köszönöm, hogy esténként rádiózhattunk, hogy profi módon segített nekünk, hogy idevarázsolt egy kis családot nekem is és Tamásnak is. És tette ezt kitartóan! Hálás Köszönet!

Pozíció:UTC:12:00. Lat.:40° 9,918’N. Lon.:018° 34,371’E. napi megtett táv: 122 tmf.

Mila

Leave a Reply