Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/norvikin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287
Feed on
Posts
Comments

Tom éjjel háromkor ébresztett, hogy nem tudja mi történt, mert a pilot hibát jelzett és mikor az üzenetet törölte, a hajó automatikusan megfordult. Szerencse, hogy gyenge a szél és persze a boom duplán le van biztosítva a preventerrel és a fékkel is. A fék miatt kicsit macerás a takváltás, de nagy biztonságot ad. Ekkor volt őrségváltás, Chris következett. Visszafordítottam a hajót és elmentem aludni. Negyed óra múlva éreztem, megint megfordultunk. Kimentem, Chris is azt mondta, a pilot automatikusan csinálta. Persze ilyen alkalmakkor azonnal ki kellene venni standby-ba, de ehhez még több gyakorlat kell. Valószínű a rossz útirányunk nem tetszett a pilotnak, még kinn voltam fél órát, nem történt semmi, ekkor elmentem aludni, reggelig nem volt újabb fordulás, igaz, szép lassan a szél is elállt, alig haladtunk.
Nyolckor indítottam motort és a vitorlákat beszedtük. Délelőtt megpróbáltam filmet nézni, de a motorzúgás miatt rosszul lehetett érteni, így inkább olvastam kicsit.
Érdekesség, hogy az AIS-en egyre több hajó jelenik meg és egész távoliak is, közel ötszáz tmf távolságból. Jó lenne már ott lenni. A szél kilátásaink nem valami biztatóak, hiába nézem a széltérképeket, ettől még nem haladunk jobban.
A rádió viszont sokkal jobban működik, mind foniában, mind a Pactor modemmel. Ez a napi rádió kapcsolat közel hozza az otthont és az este is gyorsan repül. A rádiózás után szoktam a naplót és a leveleket elküldeni és letölteni a gribet. Mire mindennel végzek letelt a fel őrségem, lassan mehetek aludni.
Ma viszont még nagy elhatározásra jutottam, megváltoztattam az eredeti érkezési helyet és nem Mindeloban, hanem Praiaban a fővárosban fogunk kikötni. Ezen már az egyenlítő óta morfondírozok, mivel a mostani útirányunkhoz ez a logikus célállomás, Mindelo a Kanári szigetek felől érkezőknek esik útba, nekünk nagyon nagy kitérő. A fiúk lelkesen fogadták a döntésem, főleg, hogy ezzel több napot nyerünk, azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az elveszettekből.
Pozíciónk: UTC:12:00. Lat.:10°22,6’N. Lon.:18°55’W. Megtett táv.:41,7tmf. Valós:66tmf.
—–

TT

Leave a Reply