Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/norvikin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Feed on
Posts
Comments

Jamie jóvoltából most sikerült három órát aludnom, mert csak negyed négykor szólt, hogy én vagyok a soros az őrségben.
Érdemes volt felkelni, mert ragyogó csillagos ég alatt, – a holdból csak egy vékony sarló látszott – a friss szélben a Norviknál csak a gondolataim csapongtak jobban. Igazi meditációra alkalmas idő volt. A tegnap esti naplemente már régen nem a trópusokat idézte, a nappal igen lassan adta át a helyét az éjszakának.

IMGP1565

A napkelte hasonlóan hosszú virradással kezdődik, mindezek az otthont idézik két trópusokon töltött idény után.

IMGP1568

Közben a szél 18-20 csomóra erősödött, a Norvik vágtatott az éjszakai óceánon óriási tajtékot csapva ahogy belecsapódott az újabb és újabb hullámokba. Nagyon együtt voltunk én és a hajó és a szél és a tenger, akarom mondani, óceán.
A szép hajnal viszont elvitte a szelet és meghozta az egyre erősebb északi áramlatot. Tizenkét csomós déli szélnél a sodródás olyan erős volt északra, hogy Mozambiknál érnénk partot. Nem volt más választás, újra motort indítottam, ezen a szakaszon már sokadszor. Utána fogok számolni, de az az érzésem a Reunion-Durban közötti 1500 mérföldön többet motorozok, mint Fijitől Reunionig megtett 8000 mérföldön. Még szerencse, hogy Mauritiuson cseréltem olajat a motorban és a váltóban is.
Lehet már csak Durbanben alhatok addig, ameddig tervezem, mert a délelőtti szundikálásomnak is gyorsan véget vetett egy squall, ki kellett mennem segíteni a legénységnek a kokpitban leszedni a vitorlákat, mivel a szél teljesen szembe fordult. Valószínű az álmosságomnak tudható be, de nagyon csúnyán megütöttem az ujjam a csörlőbe, most már mind a két kezemen van ujjsérülés, ami a sós víz miatt kellemetlen.
Röviddel azután, ahogy elment a squall, újra vitorlát húztunk, de a motor továbbra is kellett. Tara egyig volt őrségben, utána alszik, majd az esti őrség után éjféltől megint. Nagyon nagy az alvásigénye, ezért nem irigylem. Én világ életemben keveset aludtam és még ma is működik, ha sok hiány jön össze, egy-két nap alatt bepótolom.
Délután próbáltam kicsit pihenni, de csak nagyon rövid idők jönnek össze. Fél ötkor az ágyam dőlésszögéből éreztem, felerősödött a szél, leállítottam a motort és a húsz csomós szélben újra vitorláztunk. Örömünk nem tartott sokáig, ötkor megint lecsökkent a szél, újra motort indítottam, de kicsit a teli vitorlázat is segített. Azt hiszem igen sok helyi ismeretet kapok a térség áramlási és szél viszonyairól.
Jamie-vel kezdünk kifogyni a vacsora ötletekből, így jól jött Tara meglepetés vacsorája.
Vacsora után még feltöltöttem a diesel napi tartályokat, ellenőriztem az irányunkat és a fedélzetet és szinte hihetetlen éjfélig semmi nem történt, amiért fel kellett volna kelnem.
Pozíciónk:UTC:10:00. Lat.:27°52’S. Lon.:035°46’E. Megtett táv.:88tmf(ez azon kívül, hogy kevés, északra sodródva az áramlattal a waypointtól még kevesebb valójában).
—–

TT

2 hozzászólás to “Hajónapló, 2014.11.18, úton Dél-Afrika felé 11-ik nap, 241-ik nap”

 1. Karcagi Ottó szerint:

  Kedves Tamás Kapitány!
  Ugyan még nem látjuk,de már tudjuk,hogy terveid szerint megérkeztél és sikeresen kikötött az általad navigált Norvik Dél Afrika Durban kikötőjébe. G R A T U L Á L O K !!!!!!
  Sikerült,és mostmár nagy tapasztalattal készülhetsz az utolsó hazafelé vezető szakaszra,amely jövő tavasszal kezdődik.
  Mégegyszer gratulálok és egyben irigykedem.Nagy szeretettel várjuk az itthoni személyes élménybeszámolódat.
  Volt atlanti hajós inasod:Karcagi Ottó

 2. Husvéth Ákos szerint:

  Hahó Kapitány,

  Beállok a gratulálók sorába, így zsebedben egy Indiai “kanyarral”. Továbbra is érdeklődéssel követem naplódat. Illetve várom már hogy itthon személyesen megismerhesselek. Minden jót!

  Egy lelkes olvasód!
  Hajós üdvözlettel:
  Husvéth Ákos

Leave a Reply