Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home/norvikin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Feed on
Posts
Comments

Hajnali háromkor Bertrand ébresztett kellemesen mély álmomból, itt a váltásidő. A körülményekhez képest kipihentem magam, egy kis egészséges izomlázat érezve a tegnapi testmozgástól. A szél visszaállt keletire, így nem kellett a vitorlázattal foglalkozni, sőt a nyugati segítő áramlat is időnként jelezte, itt vagyok. UTC12:00-kor /ez hajóidő 5:00/ a pozíció adatok rögzítésekor már csak azon izgultam, nehogy a napi megtett távunk 100tmf alá essen. Szerencsére ez a szégyen nem esett meg, sőt a szél egyre élénkült és az áramlat is egyre erőteljesebb lett. A levegő és a víz is egyre melegebb, az éjszakák már kellemesek és a víz is 22°C fölött van, több mint négy fokot emelkedve Galapagos óta. A Nap is ragyogóan süt, ami a napelemek teljesítményén közvetlenül is leolvasható a digitális kijelzőről. Bertand szokásos jókedvűen vette át az ügyeletet, de előtte kirakta a horgot. Most óvatos voltam, mert a múltkori rekord gyors kapásnál igencsak kapkodnom kellett az egyebek kézre adásánál, ezért előre mindent kikészítettem a halpucoló ládától a kisbaltáig. Apropó, a halpucoló ládát Járai Tomi tanácsára az induláskor hoztam a hajóra, megkímélve minket egy csomó kellemetlen cockpit takarítástól. A ládában öljük meg a halat és az utolsó két alkalommal egy csepp vér sem ment a hajóra,csak a ládát kellett utána elmosni. Épp le akartam írni, túlzott volt az óvatosság, mikor Bertrand kiálltott: fish-fish. Gyönyörű méretes dorada akadt a horgunkra, de most a hal győzött.Már egész közel volt a hajóhoz, mikor sikerült meglépnie, megmentve saját életét.Persze nemcsak ez az egy hal van az óceánban, így visszadobtuk a horgot.Fél egykor vettem át a kormányzást és pontban egykor megint horgunkra akadt egy dorada. Ennek már nem volt szerencséje és rövidesen a halpucoló ládában végezte.A gyönyörű 65cm hosszú példányt Bertrand 50 perc alatt feldolgozta, felét ma megsütjük tepsiben, a másik fele ment a hűtőbe holnapi vacsorának. Közben elmesélte, hogy két éve mikor átjöttek az Atlanti-óceánon a horgászathoz mindannyian értettek, de, hogy utána mit kell tenni a hallal csak homályos elképzeléseik voltak. Végül ő felvállalta a halhóhér szerepet és láthatóan nagy gyakorlatra tett szert. Valamelyik nap én is megpróbálom. Délután még egy utolsó kísérletet tettünk a pilottal, de gyakorlatilag biztos, hogy a motor javíthatatlan.Még Panamában voltunk, mikor találkoztunk Ros-al és párjával,-őket Colonban ismertük meg- és mesélték Galapagosra félúton romlott el a pilotjuk, ezért visszafordultak, mivel a szállítás és beszerzés könnyebb Panamában, mint a szigeteken. Ekkor nagyon sajnáltam őket, persze nem gondoltam rövidesen a mi pilotunk is bedobja a törülközőt.
Ma újabb időzóna határhoz értünk, 112,5°W, így délben visszaállítottuk a hajó órát egy órával és így várhatóan éjfél előtt elérjük az átkelési távolság felét, azaz már "csak" 1500tmf lesz hátra. Ezt a két órás váltásnál megünnepeljük. Most megyek leváltani Bertrandt a kormánynál, hogy legújabb vacsora remekét elkészíthesse.
A kokpitban meséltem Bertrandnak, több könyvben olvastam, hogy ezen a tengerszakaszon több yachtot elsüllyesztettek a tompa orrú delfinek, mert a vadászterületükre illetéktelenül betolakodó ellenségnek nézték és azt magyaráztam, ilyen támadás esetén mi a teendő. Végül megegyeztünk abban, ugyan delfin sincs, de a Norvik olyan erős építésű acél hajó, amibe remélhetőleg e fenevadaknak az orra is beletörne.
A vacsorának remek illata kezd lenni, de megpróbálom elküldeni a mailokat, ha sikerül akkor a továbbiakról a holnapi naplóban számolok be.
Poz.:UTC:12:00.Lat.:07°12,6’S.Lon.:111°35,3W.Tényleges megtett út:102,7tmf (ez most legalább "jó" irányba).

Leave a Reply